ulei de cocos

Uleiul de cocos: beneficii și moduri de utilizare

Distribuie dacă îți place!
Timp necesar pentru lectura acestui articol: 13 minute

Uleiul de cocos este considerat un super aliment, bogat în nutrienți și ușor de folosit în cosmetică, bucătărie sau gospodărie. Mai jos, poți afla ce beneficii are uleiul de cocos, ce substanțe nutritive conține și cum poate fi folosit.

  • Care sunt proprietățile nutriționale ale uleiului de cocos
  • Care sunt beneficiile uleiului de cocos
  • Cum folosești uleiul de cocos ca produs cosmetic
  • Care sunt întrebuințările uleiului de cocos
  • De câte tipuri este uleiul de cocos

Care sunt proprietățile nutriționale ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos are un conținut caloric uriaș, de 863 de calorii pentru 100 de grame de produs. Majoritatea energiei vine din cantitatea mare de lipide, acesta putând fi folosit ca înlocuitor pentru uleiul de floarea-soarelui sau de palmier. Mai jos sunt principalele substanțe nutritive prezente în uleiul de cocos:

  • 86,5 g de acizi grași saturați;
  • 5,8 g de grași mononesaturați;
  • 1,8 g de acizi grași polinesaturați;
  • 0,5 mcg de vitamina K;
  • 0,09 mg de vitamina E;
  • 0,04 mg de fier.

Care sunt beneficiile uleiului de cocos

Uleiul de cocos are multiple beneficii demonstrate științific. Pe lista avantajelor uleiului de cocos se află:

  • Susține sănătatea inimii – prin conținutul de acid lauric, uleiul de cocos stimulează producția de colesterol „bun” (LDL) din organism. Înlocuirea unor alimente care cresc nivelul colesterolului „rău” cu ulei de cocos ajută la prevenirea complicațiilor cardiovasculare, deoarece acidul lauric, prin descompunerea sa la nivelul ficatului, nu afectează vasele de sânge și, astfel, sunt evitate afecțiunile inimii;
  • Contribuie la reglarea metabolismului – uleiul de cocos conține trigliceride cu lanț mediu de carbon, care stimulează arderile grăsimilor din organism. Lanțurile medii se descompun mai ușor și ajută la creșterea nivelului de energie, arzând grăsimile;
  • Oferă protecție organelor interne – trigliceridele cu lanț mediu, acidul lauric și acizii grași nesaturați ajută la prevenirea apariției unor afecțiuni cronice. Aceste grăsimi prezente în uleiului de cocos sunt transformate ușor în energie și, totodată, previn acumularea grăsimilor dăunătoare;
  • Susține sistemul imunitar – uleiul de cocos conține acid lauric, acid capric și acid caprilic, cunoscuți pentru proprietățile antimicrobiene, antifungice, antibacteriene și antivirale. Organismul transformă acidul lauric conținut de uleiul de cocos în laurină, o substanță care luptă contra virusurilor și bacteriilor și stimulează detoxifierea organismului;
  • Înlesnește digestia – uleiul de cocos îmbunătățește tranzitul intestinal și previne apariția unor probleme de stomac sau intestin, precum sindromul de colon iritabil sau arsurile gastrice. Acizii grași saturați, prezenți din abundență în uleiul de cocos, au proprietăți antimicrobiene și ajută la eliminarea unor infecții cu fungi, virusuri sau bacterii care ar putea dezechilibra flora intestinală, cauzând indigestie, reflux gastric sau diaree;
  • Menține sănătatea sistemului osos – uleiul de cocos ajută la absorbția calciului la nivelul oaselor și al dinților. În plus, previne apariția cariilor, formarea tartrului sau a osteoporozei;
  • Are efect anti-aging – prin antioxidanții și vitaminele conținute (în special, vitamina A și E), uleiul de cocos are efecte anti-îmbătrânire. Reduce efectele negative ale radicalilor liberi care îmbătrânesc pielea, iar acidul ferulic reduce ridurile, oferă luminozitate și contribuie la menținerea pielii ferme, atunci când uleiul este aplicat direct pe ten;
  • Susține glanda tiroidă – problemele asociate glandei tiroide pot duce la căderea părului, oboseală cronică, îngrășare sau chiar depresie. Prin acizii grași conținuți, uleiul de cocos susține funcțiile tiroidei, ajută la reglarea producției de hormoni și la procesarea vitaminelor și a mineralelor;
  • Reduce simptomele asociate candidozei – provocată de Candida albicans, infecția poate afecta intestinele și cavitatea bucală. Folosirea de ulei de cocos ajută la calmarea inflamației apărute pe fondul candidozei, precum și la reținerea umezelii, prevenind descuamarea pielii;
  • Protejează pielea – acizii grași sunt cunoscuți pentru efectele antifungice, antibacteriene și antivirale. Folosirea uleiului de cocos ajută la reducerea micozelor pielii și distruge microbii;
  • Contribuie la reglarea nivelului zahărului din sânge – prin acidul lactic conținut, uleiul de cocos reglează nivelul zahărului din sânge și ajută la o mai bună toleranță a glucozei;
  • Reduce durerile de gât – uleiul de cocos poate fi folosit cu succes și pentru a trata iritațiile gâtului. Gargara cu ulei de cocos ajută la calmarea iritației, deoarece acizii grași conținuți au efect dezinfectant;
  • Ajută la reducerea grăsimii abdominale – grăsimea viscerală este foarte periculoasă pentru sănătate, deoarece se formează în cavitatea abdominală, în jurul organelor. Suplimentarea unei diete sănătoase cu ulei de cocos poate ajuta la reducerea indicelui de masă corporală și a circumferinței taliei, în cazul femeilor cu obezitate abdominală.
ulei de cocos

Cum folosești uleiul de cocos ca produs cosmetic

Uleiul de cocos este benefic chiar și atunci când nu este consumat. El poate fi de ajutor pentru a trata mai multe probleme dermatologice sau doar pentru a oferi un plus de îngrijire pielii uscate. Mai jos sunt principalele aplicații cosmetice ale uleiului de cocos:

  • Loțiune de corp – uleiul de cocos poate înlocui loțiunea de corp. Hidratează pielea, ajută la refacerea epidermei și îi redă strălucirea naturală. Pentru a te bucura de rezultate, o poți aplica imediat după duș, într-un strat subțire, masând ușor, cu mișcări circulare, până la pătrunderea în piele;
  • Balsam de buze – în special spre sfârșitul toamnei sau iarna, pielea sensibilă a buzelor se usucă ușor și chiar poate fi vătămată. Aplicarea regulată a uleiului de cocos ajută la menținerea hidratării buzelor, fără a le încărca;
  • Demachiant natural – aplicat seara, într-un strat subțire, uleiul de cocos poate acționa ca un demachiant natural. Poate fi folosit inclusiv pentru a îndepărta rimelul rezistent la apă;
  • Loțiune antivergeturi – aplicarea zilnică pe piele a uleiului de cocos ajută la prevenirea apariției vergeturilor. De asemenea, poate fi folosit pentru cicatrizarea rănilor;
  • Tratament contra celulitei – pentru a trata celulita, poți amesteca o lingură de ulei de cocos cu cinci picături de ulei esențial de grapefruit. Aplică acest amestec pe zona cu probleme și masează bine. Tratamentul este recomandat după fiecare baie;
  • Spumă pentru bărbierit – uleiul de cocos poate înlocui gelul sau spuma clasica de ras. Mai mult, prin aplicarea de ulei de cocos, contribui la hidratarea pielii și la prevenirea iritațiilor;
  • Cremă antiacneică – uleiul de cocos conține acizi grași care au proprietăți antibacteriene și antivirale, utile pentru a preveni inflamațiile. Pentru a evita complicațiile asociate acneei, poți combina o linguriță de ulei de cocos cu 1-2 picături de ulei esențial de arbore de ceai;
  • Exfoliant – prin amestecarea unei linguri de ulei de cocos cu o linguriță de zaț de cafea și jumătate de linguriță de scorțișoară, vei obține un exfoliant natural, care îți va îngriji tenul fără a-l irita;
  • Soluție pentru călcâie crăpate – uleiul de cocos poate fi aplicat după fiecare baie, ca o alternativă la produsele clasice. Hidratează pielea în profunzime, ajută la vindecarea rănilor și oferă catifelare;
  • Deodorant de casă – poți obține un deodorant natural, prin amestecarea a 6-8 linguri de ulei de cocos cu 50 de grame de bicarbonat de sodiu și 50 de grame de amidon din porumb. Pasta obținută se depozitează într-un recipient etanș, unde se va solidifica. Se aplică zilnic, cu ajutorul degetelor;
  • Accelerator pentru bronzare – folosit la plajă, uleiul de cocos are un dublu rol: pe de-o parte, te ajută să obții bronzul perfect într-un timp mult mai scurt decât în cazul unor produse similare și te protejează împotriva arsurilor solare;
  • Mască de față – pentru hidratare în profunzime, poți încerca o mască pe bază de ulei de cocos. Amestecă o linguriță de ulei de cocos cu jumătate de linguriță de miere, un sfert de linguriță de turmeric și 1-2 picături de suc de lămâie. Aplică masca pe fața curată și las-o să acționeze pentru 10 minute;
  • Balsam pentru păr – multe produse pentru îngrijirea părului au drept ingredient uleiul de cocos, deoarece penetrează ușor pielea și poate preveni pierderea firelor de păr. Aplică două linguri de ulei de cocos pe păr, apoi acoperă cu o cască de baie. Poți lăsa să acționeze 1-2 ore sau peste noapte. Indiferent de opțiune, este recomandat să speli bine părul cu șampon. Ca o alternativă, poți folosi o mască pentru păr. Amestecă 3-5 lingurițe de ulei de cocos cu 10 picături de ulei esențial de rozmarin. Masează bine amestecul pe scalp, apoi lasă să acționeze timp de 60 de minute, după care spală cu șampon;
  • Soluție anti-mătreață – uleiul de cocos, prin acizii grași conținuți, are efect antifungic, antiinflamator și antibacterian. Lasă 2-3 linguri de ulei de cocos la temperatura camerei. După ce devine lichid, aplică uleiul pe scalp și masează ușor, după care pune o cască de duș. Lasă uleiul să acționeze timp de 30 de minute, apoi spală părul cu șampon;
  • Cremă pentru ochi – indiferent că pielea de sub ochi este uscată din cauza frigului de afară, a deshidratării sau a îmbătrânirii premature a tenului, aplicarea de ulei de cocos ajută la luminozitatea acesteia. În plus, uleiul de cocos hidratează și protejează pielea. Aplică 1-2 picături cu degetul și masează ușor, fără a pune presiune;
  • Apă de gură – uleiul de cocos ajută la eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală. În plus, antioxidanții conținuți ajută la îndepărtarea microorganismelor. Clătește gura cu o lingură de ulei de cocos, timp de 10-20 de minute, până capătă o nuanță albă, apoi scuipă-l în gunoi; evită să folosești chiuveta, deoarece poate înfunda țevile. Utilizarea uleiului de cocos nu înlocuiește igiena dentara, adică spălatul pe dinți și folosirea aței dentare.
beneficii ulei de cocos

Care sunt întrebuințările uleiului de cocos

Uleiul de cocos are numeroase aplicații și în bucătărie, în gospodărie sau pentru sănătate. Mai jos poți citi despre fiecare în parte.

Uleiul de cocos în bucătărie

Uleiul de cocos poate fi folosit fără griji la gătit, deoarece rezistă la temperaturi ridicate, iar compoziția sa rămâne neschimbată. Acest ulei nu oxidează ușor și nu produce fumuri nocive, cum se întâmplă în cazul altor uleiuri. Mai jos sunt principalele aplicații ale uleiului de cocos în bucătărie:

  • Poate fi folosit ca înlocuitor pentru ulei sau unt;
  • Poate fi adăugat în salate, ceai sau lapte, pentru un gust special. Pentru a evita gustul uleios, amestecă bine cu o linguriță;
  • Poate fi consumat simplu, pe o felie de pâine cu miere;
  • Poate înlocui băuturile energizante – 1-2 lingurițe de ulei de cocos sunt suficiente pentru a beneficia de tot ce are de oferit;
  • Poate fi adăugat în smoothie-uri sau shake-uri proteice, ajutând la absorbția vitaminelor, proteinelor și a altor substanțe nutritive;
  • Poate fi folosit la pregătirea batoanelor proteice;
  • Poate fi utilizat la pregătirea untului de arahide de casă. Amestecă două lingurițe de ulei de cocos cu două căni de arahide. Pentru un plus de aromă, poți adăuga scorțișoară sau miere;
  • Poate fi un ingredient în sosul de ciocolată – amestecă o lingură de ulei de cocos cu o lingură de miere și trei linguri de pudră de cacao;
  • Îl putem folosi la pregătirea caramelelor naturale pentru cei mici – amestecă ulei de cocos cu scorțișoară, cardamon sau vanilie și sirop de agave. Amestecul poate fi păstrat la frigider, unde se va solidifica;
  • Poate fi utilizat pentru a înlocui uleiul clasic în pregătirea maionezei;
  • Poate fi folosit pentru a unge tăvile, înainte de a fi introduse în cuptor.

Uleiul de cocos în sănătate

Uleiul de cocos ajută la absorbția calciului și a magneziului în organism. Folosit alături de o igienă dentară corectă, contribuie la remineralizarea dinților. De asemenea, accelerează metabolismul și devine o sursă imediată de energie.

Consumat zilnic, ajută la pierderea kilogramelor în plus și a stratului de grăsime de la nivelul abdomenului. De asemenea, îmbunătățește somnul, reduce semnele cicatricelor și înlesnește circulația sângelui.

Uleiul de cocos în gospodărie

Uleiul de cocos poate fi folosit eficient și în gospodărie. Mai jos sunt principalele sale aplicații pentru casă:

  • Pentru dezlipirea reziduurilor de pe anumite materiale – aplică ulei de cocos și lasă să acționeze câteva minute. Este util, de exemplu, pentru a curăța resturile din eticheta rămasă pe un borcan;
  • Ca soluție pentru curățarea mobilei – amestecă două linguri de ulei de cocos cu o linguriță de suc de lămâie și o lingură de oțet de mere, spre a obține o soluție pentru lustruirea mobilei;
  • Pentru curățarea obiectelor din piele – canapeaua, încălțămintea sau fusta vor fi mult mai curate și lucioase, dacă le vei curăța cu ulei de cocos. Aplică direct pe suprafață câteva picături, lasă să acționeze, apoi șterge cu o lavetă uscată;
  • Pentru curățarea cabinei de duș sau a căzii – amestecă o lingură de ulei de cocos cu două linguri de bicarbonat de sodiu. Aplică acest amestec și lasă să acționeze timp de 15 minute, după care clătește cu apă rece;
  • Pentru curățarea electrocasnicelor din inox sau alte metale (de exemplu, bronzul). Tot ce ai de făcut este să aplici câteva picături de ulei de cocos și să ștergi ușor cu o lavetă;
  • Pentru îndepărtarea ruginii de pe obiecte metalice, precum foarfeca sau cuțitele – aplică un strat subțire de ulei de cocos și lasă să acționeze timp de 1-2 ore, după care clătește cu apă caldă;
  • Pentru lustruirea interiorului mașinii, a banchetelor din spate sau a bordului, în special dacă sunt din piele.
utilizari ale uleiului de cocos

De câte tipuri este uleiul de cocos

Uleiul de cocos nu este tot la fel: există mai multe sortimente, fiecare cu particularitățile sale. Poți citi mai mult în cele ce urmează:

  • Uleiul de cocos nerafinat – este uleiul cu cele mai multe beneficii. Este extras din nuca de cocos și apoi este expus unui proces de fermentare, care ajută la menținerea proprietăților sale. Acest tip de ulei de cocos este și cel care conține cea mai mare cantitate de antioxidanți;
  • Ulei de cocos extra virgin – este produs prin presarea la rece și are un conținut de antioxidanți mai mic decât varianta nerafinată;
  • Ulei de cocos rafinat – este lipsit de gust sau miros și are un conținut nutritiv redus;
  • Ulei de cocos fracționat – este uleiul în stare lichidă, cu un număr mai mic de beneficii decât cel nerafinat. Conține, totuși, grăsimi necesare funcționării normale a sistemului nervos.

Indiferent dacă introduci uleiul de cocos în dieta zilnică, ca ingredient pentru înfrumusețare sau pentru a da luciu mobilei, îți va fi cu siguranță util. Nu uita, totuși, să alegi un ulei de cocos virgin sau extravirgin și nerafinat, pentru a te bucura de toate beneficiile proprietăților sale.

Sursa foto: Shutterstock

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Apreciază:

ApreciereÎncarc…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/uniuneascriitori/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/uniuneascriitori/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/uniuneasc...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/uniuneascriitori/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35