splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori-recenzie-595x1024.jpg

Splendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini, recenzie

Distribuie dacă îți place!
Timp necesar pentru lectura acestui articol: 4 minute

L-am descoperit pe Khaled Hosseini prin Vânătorii de zmeie și nu am putut să rezist ispitei de a cumpăra și celelalte romane ale autorului traduse la noi – Splendida cetate a celor o mie de sori și Și munții au ecou. Nu am fost dezamăgită deloc.

Splendida cetate spune povestea unei iubiri parcă coborâtă din vechile poeme persane – și vă asigur că descrierea este cum nu se poate mai adecvată, a unei prietenii care înfruntă toate greutățile inimaginabile și a unui oraș care renaște din cenușă.

Fundalul poveștii îl constituie evenimentele care au marcat istoria Afganistanului în ultimii treizeci de ani – ocupația sovietică, jihadul dus împotriva ei, războiul civil și regimul taliban. Vă las aici un citat impresionant, câteva dintre legile talibane care descriu perfect atmosfera cărții.

Wattan-ul nostru se va numi de-acum Emiratul Islamic al Afganistanului. Vor intra în vigoare următoarele legi

Toți cetățenii trebuie să se roage de trei ori pe zi. Dacă a venit ora rugăciunii și ați fost prinși făcând altceva, veți fi bătuți.

Toți bărbații își vor lăsa bărbile să crească. Lungimea corectă este de cel puțin un pumn încleștat sub bărbie. Dacă veți încălca această prevedere, veți fi bătuți.

Toți băieții vor purta turbane. Băieții din clasa întâi până în clasa a șasea vor purta turbane negre, cei din clasele mai mari, albe. Toți bărbații vor purta veșminte islamice. Gulerele de la cămăși vor fi închise la nasturi.

Cântatul este interzis.

Dansul este interzis.

Jocurile de cărți, de șah, pariurile și înălțarea zmeielor sunt interzise.

Scriere de cărți, vizionarea de filme și pictarea de tablouri sunt interzise.

Dacă veți fura, vi se va tăia mâna de la încheietură. Dacă veți fura din nou, vi se va tăia laba piciorului.

Atenție femei

Veți sta tot timpul în casele voastre. Nu este cuviincios ca femeile să bată străzile fără rost. Dacă ieșiți afară, este obligatoriu să fiți însoțite de un mahram, o rudă bărbat. Dacă veți fi prinse singure pe stradă, veți fi bătute și trimise acasă.

Nu vă veți arăta, în nici o împrejurare, chipul. Când veți ieși, vă veți acoperi cu burqa. Dacă nu veți fi supuse, veți fi bătute crunt.

Produsele cosmetice sunt interzise.

Bijuteriile sunt interzise.

Nu veți purta haine provocatoare.

Nu veți vorbi decât dacă sunteți întrebate.

Nu veți privi bărbații în ochi.

Nu veți râde în public. În caz contrar, veți fi bătute.

Nu vă veți da cu ojă pe unghii. Dacă o veți face, veți pierde un deget.

Fetelor le este interzis să meargă la școală. Toate școlile de fete vor fi închise imediat. Dacă veți încerca să deschideți o școală de fete, veți fi bătuți, iar școala închisă.

Femeilor le este interzis să muncească.

Dacă veți fi găsite vinovate de adulter, veți fi bătute cu pietre.

Ascultați. Ascultați cu atenție. Supuneți-vă. Allah-u-akbar.

Protagonistele romanului – Mariam și Laila – sunt două femei foarte diferite prin prisma mediului din care provin și a modului în care au fost crescute. Mariam – o harami (copil din flori) – a fost crescută de o mamă singură și dezechilibrată, într-un cătun la marginea Heratului, unde cele două sunt izolate de bărbatul care devine un tată de duminică pentru fiica sa. Laila, fiica unui fost profesor universitar, crește într-o familie cu opinii liberale, care prețuiește educația și nu încurajează diferența între sexe. Destinele celor două sunt unite prin Rasheed, meșteșugarul din Khabul cu convingeri tradiționaliste, care le ia de soție pe amândouă, la diferență de 18 ani și le schimbă complet cursul vieții.

Vă las pe voi să descoperiți restul poveștii, impregnată cu parfum oriental și diferite scale de intensitate și emoție. Cartea se citește cu nesaț și pe nerăsuflate, iar pentru cei sensibili, reiterez avertismentul făcut în cazul Vânătorilor de zmeie – țineți șervețele la îndemână!

Urmează Și munții au ecou. Setea mea de povești persane nu a fost potolită!

cumpără cartea

Distribuie:

 • Twitter
 • Facebook
 • WhatsApp

Similare

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/uniuneascriitori/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/uniuneascriitori/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/uniuneasc...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/uniuneascriitori/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35